De zoektocht naar een natuurversterkend, klimaatpositief, winstgevend landbouwconcept

Nieuwe Bodem is opgericht om op een praktische manier een nieuw landbouwconcept te ontwikkelen. Een landbouwconcept dat de wereld beter maakt terwijl het voldoende voedsel produceert om de mensheid te voeden.

Na een jaar ervaring opdoen en analyseren blijkt dat de gezochte oplossing fundamenteel anders is dan biologische teelt, strokenteelt, korte ketens of simpelweg minder stikstofuitstoot. Deze verbeteringen van het huidige landbouwmodel, hoe goed ook, adresseren slechts een deel van het probleem en missen de integraliteit die nodig is om de problemen waar we de komende tien jaar voor staan op te lossen.

De vraag die we moeten beantwoorden is: Welk landbouwconcept is écht future proof en kan op schaal worden uitgerold? Welk landbouwconcept weet zowel de biodiversiteit te herstellen, het klimaatprobleem te voorkomen en te zorgen voor een duurzame waterhuishouding terwijl er ondertussen ook nog voldoende voedsel wordt geproduceerd én de boer er een eerlijke boterham aan verdient? Is dit concept voor iedere boerderij in haar eigen lokale context compleet anders of zijn er veel gelijkenissen zodat het concept schaalbaar is?

Klik hier voor het lezen van het hele artikel.

Geen reactie's

Geef een reactie